Betekenis piercing?

0
1792
Piercings

Piercing betekent letterlijk doorboring.
Met een steriele (nieuwe) naald wordt de huid doorboord, waarna ringen of staafjes in de doorboring worden aangebracht. De meeste voorkomende piercings zijn b.v. oren, neus, navel en tong. De doorboring blijft niet altijd beperkt tot de huid, maar gaat soms door het kraakbeen (kartelige) b.v. door het bovenste gedeelte van de oorschelp. Natuurlijk houdt Body art Salon de hygiene goed in de gaten. Er wordt gewerkt volgens de regels van de zogenaamde HAM-code ( Hygiene, Arbo en Milieu) De apparatuur wordt eenvoudig gesteriliseerd en naalden komen altijd nieuw uit de verpakking.
Werkwijze bij piercing en waar je op moet letten.
Het te piercen lichaamsdeel wordt eerst schoongemaakt en dan zo steriel mogelijk gemaakt. Hierna wordt de in – en uitsteekplek met een pen gemerkt. Daarna wordt er een klem gezet waarmee je de huidplooi fixeert en waardoor ook de doorbloeding iets geremd wordt. Dan wordt uit de verpakking een steriele naald gehaald en door de huid gevoerd, waarna deze wordt weggegooid. Het sieraad kan vervolgens geplaatst worden.
Al het materiaal wat gebruikt wordt is nieuw en alleen titanium kan bij ons als nieuwe piercing worden aangebracht. Omdat het oppervlak van het metaal tot een hoge graad gepolijst moet worden voor een glad niet poreus oppervlak, is zilver in welke gradatie dan ook niet geschikt voor piercing. Versierselen in en om het gezicht bestaan al sinds de oudheid. Overgewaaid vanuit de landen rondde Pacific heeft de piercing ook zijn weg gevonden naar de Nederlandse monden. Tong, lip en wang worden doorboorden voorzien van chirurgisch staal. Na de heling moet er opnieuw worden begonnen met leren eten, drinken en soms ook spreken. Echter, er kleven ook nadelen aan deze mondversiering. Afgebroken kiezen of een ontsteking van de tong vormen een risico, indien er niet vakkundig wordt gewerkt.

Als je een piercing neemt maak dan de keuze om naar een studio of salon te gaan, en niet bij iemand, ergens op een (zolder) kamertje thuis Ook word er regelmatig tijdens concerten of meetings aangeboden om een piercing te laten zetten, let vooral daar op de hygiene kijk of er een sterilisator in de ruimte ziet staan en dat de naalden en gereedschappen rechtstreeks uit de juiste verpakkingen komen.
De piercing moet over het algemeen gezet te worden met titanium. Het is wettelijk verboden een piercing te plaatsen met chirurgisch staal, veel mensen hebben een allergie voor nikkel (ook zonder dat ze dit weten) Ik heb de gevolgen van zulke allergie op nikkel met eigen ogen gezien en betreur het dat niet altijd een goed advies voor de behandeling wordt gegeven. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed kijkt waar en bij wie je een piercing laat plaatsen, het is niet erg om eerst eens even een rondje langs verschillende studio’s te lopen en te kijken waar jij een goed gevoel hebt over de behandelingen.

Bij een tongpiercing krijg je eerst een lang staafje, die na een dag of tien word vervangen door een korter staafje. Ook komt het voor dat je een kleiner staafje meekrijgt van de studio het is dan de bedoeling, dat je het zelf doet, let wel op dat zo’n piercing verwisselen niet echt even makkelijk kan verlopen (zeker de eerste keer). Mocht je het niet aandurven, bel je studio op en vraag of hun je hierbij kunnen helpen.

Denk er aan dat sommige piercingen enige ervaring vereisen om gezet te worden en niet iedereen dat zo maar bij een ander kan doen.

Het verdoven door middel van een injectie is niet toegestaan en heeft ook geen enkele zin, een verdoving mag alleen worden gegeven door iemand met bevoegdheid. Er zijn zalfjes en andere vormen van pijn stillende middelen, pas ook hierbij op dat je geen allergische reactie krijgt van zulke smeerseltjes het is evengoed niet echt noodzakelijk omdat de pijn vaak geen pijn genoemd mag worden en je angst voor een piercing groter is als erna.

Bij problemen kunt je het beste terug gaan naar die studio/artiest die bij jou de piercing heeft gezet. Als je naar een dokter gaat zal meestal het advies zijn, de piercing te verwijderen.

De meeste shops laten je vooraf een vrijwaringformulier invullen, dit is alleen maar een goede zaak. Volg ten alle tijden de informatie van de studio op betreffende nazorg instructies van de piercing.

Mocht een shop eigenaar je ongewenst benaderen of voel je, je niet op je gemak in een studio, draai om en loop weg. Het is juist erg belangrijk dat jij je op je gemak voelt, dit komt ook ten goede voor je zelf en je mogelijke angst, iemand die je op je zenuwen werkt kan je ervaring alleen maar traumatischer maken dan dat nodig is.

Een studio moet ten alle tijden schoon zijn, handschoenen zijn dan ook een vereiste in deze branche, naalden moeten verpakt zijn en dus worden geopend waar je bij staat om je die zekerheid te geven. Steriliseren is zeker niet ongewoon en zie je geen sterilisator staan, vraag of je die dan even mag zien. Komt de informatie waarna je vraagt stuntelig over, dan kun je er vanuit gaan dat je niet op de juiste plaatst bent, iemand die hier dagelijks mee bezig is en dus ook veel van deze branche weet, kan jou vloeiend, goede informatie geven.

Nederland kent veel goede studio’s, ook zijn er veel studio’s van mindere kwaliteit, let dus gewoon even goed op!

Het schieten van een neusbel is in mijn ogen uit den boze!! Dit gebeurt nog al te vaak bij juweliers, dat zelfde pistol hebben honderden andere mensen op hun huid gehad, hierdoor kunnen verschillende ziekten worden over gebracht. Het kopen van kaas doe je bij de kaasboer en het plaatsen van een piercing bij een goede piercing studio en zeker niet bij een juwelier. Een pistool werkt niet secuur genoeg, doet meer pijn en is onveilig. Een pistool kan niet voldoende gesteriliseerd worden, omdat het grotendeels uit plastic bestaat. Schoonmaken met alcohol of sterillon is niet voldoende om het HIV, hepatitis en andere virussen te doden. Daarom gebruiken wij alleen nieuwe, steriele naalden en moet er worden gesteriliseerd in een B autoclaven met voor en na vacuĆ¼m. Dit kun je herkennen aan de blauw plastic zakken die op de achterkant zijn voorzien van een strip of rood en groen pijltje welke na het proces bruin moeten zijn. Het aanschaffen van zo’n apparaat is zeer kostbaar en veel beginners hebben dan ook geen geld of middelen om zo’n apparaat aan te schaffen, het is dus geen schandaal om te vragen of je dit apparaat mag zien, Een sterilisator moet onder controle staan van een geautoriseerd bedrijf. Dit bedrijf brengt een stikker aan waarop de dag van controle staat aangegeven (elk jaar moet dit opnieuw worden gecontroleerd).

Ik hoop dat je nu een beetje op weg bent geholpen en dat je ook wat aan de informatie hebt die op deze site staat.