Goed ademhalen

0
1771
Goed ademhalen

Het staat als een paal boven water dat ademhalen van levensbelang is. Wat wij vaak vergeten in ons jachtige leventje is dat het ook belangrijk is om goed adem te halen. We proberen gezond te eten, we maken tijd vrij om te sporten en we zorgen dat we onze huid goed verzorgen om er maar goed en stralend uit te zien.

Door ons jachtige leventje halen we vaak slecht adem. Oppervlakkig, hortend, gejaagd. Vaak merk je het niet eens, omdat ademhalen vanzelf gaat. Toch is het belangrijk om er eens bij stil te staan, hoe je nou eigenlijk ademhaalt. Door op de juiste manier adem te halen, profiteert niet alleen je lichaam ervan maar het zorgt er ook voor dat je minder gehaast bent, je kunt stress beter de baas.

Zuurstof is belangrijk voor alle processen in je lichaam en is essentieel voor je lichaamscellen en dus ook voor de vernieuwing van je huidcellen. Goed ademhalen zorgt dat je energieker bent en je ziet het resultaat uiteindelijk ook terug in je huid.

Inademen kun je het beste doen door je neus. De kleine haartjes in je neus werken als een filter om bacteriƫn en stofdeeltjes buiten je longen te houden. De beste ademhaling is inademen via je neus, de lucht als het ware laag in je longen te laten stromen (door je middenrif zo laag mogelijk te houden) en dan rustig in blijven ademen tot vanaf onderen je borstkas volledig wordt gevuld met lucht. Daarbij beweeg je rustig je schouders een beetje mee op de top van de ademhaling. Daarna rustig uitademen door je mond.

Als je dit wilt oefenen, kun je dat het beste liggend doen, met een hand laag op je middenrif zodat je voelt dat je middenrif ontspannen laag ligt. De andere hand op je borst, zodat je goed voelt wat er gebeurd.
Probeer geluidloos adem te halen, anders heb je kans dat je te diep gaat ademhalen en kun je duizelig worden.

Heb je de techniek eenmaal goed door, pas het dan toe in je dagelijks leven. Sta eens wat vaker stil bij de manier waarop je adem haalt en als je merkt dat je te oppervlakkig of te gejaagd ademhaalt, corrigeer dan. Je zult je rustiger voelen, energieker en het zorgt ervoor dat je spanningen beter de baas bent.