Het plaatsen van een tongpiercing is niet zonder risico!

0
7237
tongpiercing

Het plaatsen van een tongpiercing is niet zonder risico, men kan de hoofdspier raken met gevolg dat er een spraakgebrek kan ontstaan.

Men kan een klier raken met gevolg dat smaak en gevoel van de tong sterk achteruit gaat.

Men kan een hoofdader raken welke extreme bloedingen kan veroorzaken. In de periode na het plaatsen zal de tong gaan zwellen, bij het raken van de hoofdader is het mogelijk dat het bloeden niet zal stoppen en is er stik gevaar.

Elk mens zit anders in elkaar, dit is voor een professionele piercer herkenbaar aan de veel verschillen in vormen en soorten tong.

Men kan daarom ook nooit exact een goede locatie bepalen om een tongpiercing te plaatsen, en komt het dus voor een groot deel aan op ervaring.

Een tongpiercing is erg onnatuurlijk en een sieraad is dan ook een materiaal dat zeker niet in je tong thuis hoort, je lichaam zal altijd protest aangeven.

Heb je een tong piercing, dan zijn er nog de gevolgen van het beschadigen van tandglazuur. Je zou kunnen zeggen: een Olifant in een porseleinkast,

10 jaar geleden was dit probleem nog niet bekend, pas de laatste aantal jaren is dit probleem steeds meer in de aandacht gekomen. Zelfs als je denkt dat de piercing je tanden niet raakt, raakt het sieraad toch je tandglazuur, vaak omdat de aandacht tijdens een gesprek niet is gevestigd op het wel of niet tikken tegen je tanden

Tandartsen uit veel landen zijn geen voorstander van een tongpiercing naar aanleiding van klachten als terugtrekkend tandvlees en afschilferende tanden.Uit een onderzoek blijkt dat piercings na een draagtijd van meer dan twee jaar bij de helft van de jongeren leiden tot terugtrekkend tandvlees en afschilferende snij- en hoektanden.

Vooral terugtrekkend tandvlees is een groot risico voor tandproblemen, zoals het ontstaan van gaatjes of zelfs het uitvallen van tanden.

Denk daarom extra goed na voordat je aan een tongpiercing begint.

De tong is een rijk doorbloede spier, die vanuit de keel de mond in komt. De grote takken van de arterie lingual-is (tongslagader) zijn duidelijk zichtbaar onder de tong.

Met behulp van acht verschillende spieren wordt de tong heen en weer bewogen. Door deze spieren kan de tong dik, dun, lang of kort worden gemaakt. Op het oppervlak en aan de tongranden zijn de smaakpapillen gelokaliseerd. Bij de slikbeweging drukt de tong het voedsel tegen het verhemelte naar achteren.

Ook heeft de tong een reinigend effect op tanden en kiezen. tandartsen raden hun patiënten, als het even kan, dan ook sterk af om een piercing in de mondholte aan te laten brengen en zullen diegenen die dit al hebben laten doen, wijzen op de mogelijke risico’s.

Diverse ontstekingen, ondermeer van het tandvlees, spraakproblemen, metaalallergie en belemmering van de ademhaling als gevolg van zwellingen. Het is slechts een greep uit het rijtje ellende dat als gevolg van het dragen van een tongpiercing kan ontstaan.

Beverlandse tandartsen raden hun patiënten, als het even kan, dan ook sterk af om een piercing in de mondholte aan te laten brengen en zullen diegenen die dit al hebben laten doen, wijzen op de mogelijke risico’s.

Ook sommige piercingsstudio’s wagen zich, gezien de mogelijke gevolgen, niet aan het aanbrengen van de tongversiering.

Met name de opeenhoping van bacteriën rond het sieraad draagt in grote mate bij aan het ontstaan van de problematiek.

Hoofdpijn en tandvleesontstekingen zijn veel voorkomende klachten, maar ook kronen en vullingen in het gebit kunnen voor problemen zorgen. Door het aanbrengen van een piercing, die in feite lichaamsvreemd is, kan er een accueffect optreden waarbij het speeksel de geleider is.

Het hangt ook af van hoe iemand poetst en hoe je bacteriehuishouding is. Het is net als met roken, daar krijgt ook niet iedereen longkanker van. Maar je loopt natuurlijk wel veel meer risico.”

Een orthodontist heeft wel eens een incidenteel geval meegemaakt, maar denkt dat het toch meer een hygiënekwestie is: “Wat ik wel weet is dat mensen met een tongpiercing onbewust op dat ding gaan bijten, wat een slijtageslag voor het tandglazuur betekent.” Een orthodontist bespeurt wel een tendens van vooroordelen van tandartsen tegenover patiënten met een tongpiercing: “Veel tandartsen vinden het eng, en hebben weinig zin om in zo’n ‘versierde’ mondholte te moeten kijken.” Op zijn beurt, vindt een piercing niet zozeer eng, maar vooral erg dom: “Het menselijk lichaam is een zeer ingewikkeld iets, en daar moet je zo weinig mogelijk aan veranderen.”

Tandarts tegen tong-piercing

<< Tanden beschadigen

Tandartsen raden het nemen van een tongpiercing sterk af.

Een woordvoerster van de Britse bond van tandartsen heeft onderstreept dat een piercing door de tong of door de lippen tot zware infecties kan leiden. “De populariteit van piercings in Europa is enorm gestegen door tong versiersels van Britse beroemdheden als Spice Girl Mel B, de zanger van de popgroep The Prodigy en zelfs de dochter van prinses Anne, Zara Phillips.
De tandartsen melden dat artsen onlangs bij een 25-jarige vrouw een piercing operatief uit de tong moesten verwijderen. Haar mondholte was door een allergische reactie zo sterk opgezwollen dat ze niet meer kon slikken. Daarnaast kunnen onvoldoende gesteriliseerde tongsieraden ziektes als hepatitis B overdragen.
Volgens een vertegenwoordiger van de Piercing-Company uit Londen ontstaan er alleen problemen wanneer de piercings niet goed zijn uitgevoerd of wanneer er geen goede nazorg heeft plaatsgevonden. “Het gevaar ligt bij die personen die niet precies weten hoe het moet, net zoals bij het tatoeëren.

Drie Belgische tand-artsen met een verslag van een klein onderzoek onder vijftien patiënten met tongpiercings die, soms met acute problemen, hun praktijk hadden bezocht. Zij geven een opsomming van de complicaties die kunnen optreden bij een tongpiercing. Behalve de in de intro al genoemde problemen zijn dat: een vergrote speekselvloed, ontstekingen aan het tandvlees, het ontwikkelen van een allergie tegen het materiaal waarvan de piercing is gemaakt, beschadigingen op de binnenkant van de wangen, problemen met kauwen en spreken en het verkeerd dicht bijten.

Veel erger is natuurlijk de kans op een infectie met HIV of hepatitis. In het laatste geval gaat het meestal om hepatitis B of C. Het zijn ziekten van de lever, die veroorzaken dat de levercellen langzaam afsterven. Hepatitis C gaat gepaard met ondermeer extreme vermoeidheid, hoge koorts en geelzucht en kan chronisch worden. In Nederland lijden ongeveer 150.000 mensen aan hepatitis C. De ziekte kan twintig jaar of langer sluipend in iemands lichaam aanwezig zijn voor het zich manifesteert.

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B en C en ook een geneesmiddel tegen hepatitis C, interferon. Dit middel kan nare bijwerkingen hebben, zoals spierpijn en gewrichtenklachten. Soms zijn de bijwerkingen zo erg dat het middel gestaakt moet worden en genezing niet mogelijk is.

Iedereen mag een piercing zetten. Er bestaat nog geen regelgeving voor. Geadviseerd wordt naar een erkende shop te gaan. Erkenning wordt pas verleend als iemand vijf jaar ervaring heeft met het zetten van piercings. In deze vijf jaar kan iemand dus ook zonder erkenning piercings plaatsen. Een erkende piercingszetter is in het bezit van een goede sterilisator, die de kans op hepatitis B, C en HIV besmetting minimaliseert.

Tanden en kiezen

“Het heeft verwoestende effecten op tanden en kiezen, met blijvende schade. Pierce shops bagatelliseren de gevaren en doen er heel luchtig over, maar ondertussen slaat zo’n medisch ongeschoold figuur zonder blikken of blozen een stuk metaal door iemands tong. En dan heb ik het nog niet eens over het besmettingsgevaar.” tandartsen behandelen veel jongeren met tongpiercings. Die worden onvoldoende voorgelicht, volgens de tandarts. “Bij een bepaald percentage gaat het gewoon mis. Tijdens je slaap maak je onwillekeurige tongbewegingen, en met een piercing kost dat je tanden en kiezen. Maar ja, een tongpiercing is cool.” de tandarts verwijt de politiek te weinig aan voorlichting te doen.

Hoe gaat een piercing in zijn werk?

Het aanbrengen van een tongpiercing gebeurt altijd zonder verdoving. Het eerste staafje dat de tong in gaat, is extra lang en dient om de zwelling op te vangen. Na een herstelperiode van twee tot vier weken wordt de definitieve, kleinere staaf ingebracht. Tong piercen is een relatief eenvoudige ingreep. Allereerst wordt de klant op de hoogte gesteld van de gehele procedure. Indien er ziekten zijn, zo als hepatitis, diabetes, hemofilie (bloedstollingziekte) of andere bloedafwijkingen, moet dat vooraf worden gemeld. Ernstige complicaties zijn denkbaar, als iemand niet meer stopt met bloeden. In een afgeschermde ruimte wordt in alle rust de piercing gezet. Dit gebeurt onder zo steriel mogelijke omstandigheden. Na spoelen met Listerine – een oplossing van alcohol, thymol, eucalyptol, menthol en water – is de mond ‘schoon’ genoeg om de plaats van de piercing te bepalen. Een goede piercer is professioneel met het vak bezig. Essentieel voor een goede piercing is de voor, achterwaartse richting. Plaatsing te ver naar achteren veroorzaakt problemen bij de tongriem. Te ver naar voren plaatsen verhoogt de kans om op de piercing te bijten. Ook de speekselkliertjes kunnen worden gestimuleerd of juist verstopt raken.

Daarna wordt de tong, op de plaats waar de tongpiercing komt, gemarkeerd met gentiaans violet. Deze vloeistof is paars en tevens desinfecterend. Een speciale schaar met platte bek wordt net naast de tongriem, om de tong, geklemd. Precies op de plek van de zojuist aangebrachte markering.

Op het moment dat het gat in de tong moet worden gemaakt, beschermt een kleine kurk het mondslijmvlies en de vingers van de operateur. juist als de klant flink uitademt, wordt de grote naald door de tong in het kurkje geprikt. Direct daarna wordt de barbell (piercing-staaf) door de ontstane opening geschoven en wordt tot slot ook het onderste metalen balletje op de staaf geschroefd. Bij een uitgestoken tong staat de piercing vertikaal; in rust ‘leunt’ hij iets naar achteren in de mond. De staaf die door de tong gaat, is veelal 1,6 mm dik. De uiteindelijke lengte van de staaf varieert tussen de twee en drie cm. Verder is er een keuze uit verschillende maten metalen afsluitballetjes.

Niet iedereen beheerst de kunst om op het lichaam decoraties aan te brengen. Een belangrijk deel wordt dan ook nog vaak vergeten, er is een belangrijk hygiënisch aspect. Sommige zaken zijn smerige uitvoerders en hebben geen geschikte opleiding hiervoor gekregen. Iedereen denkt dan ook, dat je altijd bij elke studio, waar ook ter wereld, wel in vertrouwde handen bent.Niets hiervan is waar, want zelfs hier in ons vertrouwde landje kun je schrikken van de werkwijze van sommige studio’s onder ons. Het is dus erg belangrijk dat je goed kijkt naar de belangrijke details van hygiëne in een studio, want “jongens”… geloof me, er kan nog zoveel mis gaan!! Op elke website van tatoeage/piercing studio’s, kun je wel lezen over wat ze allemaal kunnen doen, of bij jou kunnen uitvoeren. Helaas zijn er maar een handje vol, die ook de risico’s durven te vermelden van het zetten van een piercing. Alles heeft een risico in het leven, waar mensen werken worden fouten gemaakt. Toch vervelend als uitgerekend jij in een situatie verkeert waarbij een piercing of tatoeage verkeerd is geplaatst en jij het slachtoffer daarvan bent. Het klinkt allemaal best eng, maar je kunt er best even bij stil staan welke risico’s dit zijn. Bij het doorprikken van een lichaamsdeel is er een grote hoeveelheid van het zenuwstelsel en van zenuwbanen, dus ook bij piercing de wetenschap vereist. Enkel op die manier kan door de piercing artiest de juiste plaats worden doorboord. Als kennis ontbreekt, is het mogelijk dat er een verkeerde zenuw geraakt wordt. Je kunt er dan wel degelijk een blijvend letsel aan oplopen. Dit kan van alles zijn: spieren die slecht of niet meer functioneren, of gedeeltelijk niet goed meer functioneren wat kan leiden tot slecht werkende organen.

Wenkbrauw:
De gevolgen van een slecht uitgevoerde wenkbrauw piercing:
Je oog kan half of niet goed meer worden geopend

Tepel: permanent vocht verlies als melkklieren geactiveerd zijn door verwonding. .
Ook borstklier ontsteking behoort tot de risico’s. Seksuele ongevoeligheid door beschadiging van erogene zone

Tong: Mogelijke risico’s en complicaties bij piercings in de mondholte Pijn, Nabloeding, Ontsteking, Luchtwegblokkade (t.g.v. zwelling), Inademing van metaalballetje, Beschadiging aan gebitselementen, Slijmvliesbeschadigingen, Kauw- en slikproblemen, Spraakproblemen, Littekenvorming, Metaalallergie, Verhoogde speekselproductie, meest voorkomend is de R niet goed of niet meer uit kunnen spreken.

Neus: Reuk vermogen kan verminderen of geheel vervallen.
Lip: De mond kan niet goed meer worden geopend, of trekt scheef tijdens het spreken.
Navel: Zweren of etteren. Als er groene pus uitkomt, haal je er het best meteen de dokter bij, dit wijst immers op een buikvlies ontsteking. En lang daarmee rondlopen kan tot kanker leiden.