Een stereoset samenstellen om goed naar muziek te kunnen luisteren

0
1838
mooie luidsprekers

Een stereoset samenstellen om goed naar muziek te kunnen luisteren

Voordat je een stereo-installatie aanschaft, zal je toch eerst zelf wel vooronderzoek moeten doen. Je moet weten waarvoor je de stereo-installatie wilt gaan gebruiken. Wanneer het alleen maar is om naar muziek te luisteren, weet je al snel welke aansluitingen de installatie moet hebben. Wanneer je dat namelijk vooraf niet goed uitdoktert, kan er een probleem ontstaan dat je, als je een bepaalde bron wilt aansluiten het apparaat wat je gekocht hebt die mogelijk niet heeft. Je zou bijvoorbeeld het geluid van je moderne televisie af willen spelen via je audio-installatie. Dan heb je minstens een HDMI-aansluiting nodig. Je zou ook je telefoon willen aansluiten. Is die mogelijkheid er wel? Het is daarom belangrijk dat je, wanneer je de stereo wilt gebruiken om naar muziek te luisteren, maar ook voor andere doeleinden, dat die er dan op aanwezig zijn. Dus je moet vooraf alles goed op een rijtje zetten voor je besluit wat je wilt hebben. Kom je er niet zelf helemaal uit, ga dan naar een specialist op dit gebied en geef je wensen door. Hij zal je dan de juiste voorlichting geven wat je het best kunt aanschaffen. Ga met een lijstje, waarop de apparaten staan die je op je stereo wilt aansluiten naar de specialist. Wanneer je thuis apparaten wilt aansluiten, kom je dan niet meer voor vervelende verrassingen te staan.

Speakers en platenspeler
De ruimte
Je moet ook rekening houden met de ruimte waar je de stereo wilt plaatsen. Ga niet alleen af op de geluidsweergave zoals die in een winkel wordt gedemonstreerd. Deze zijn akoestisch zeer goed gemaakt zodat de geluidsweergave perfect is. Dat zal je in de huiskamer niet zo hebben. Maak voordat je hem aanschaft een tekening van de plattegrond en geef daarin ook de maten weer. De verkoper, specialist, zal je dan de juiste stereo-installatie aan kunnen bieden met ook de juiste luidsprekers. Hoe meer vermogen een stereo-installatie is hoe meer geluid de speaker kan produceren. De grootte van de speakers, in combinatie met het aantal Watt van de installatie, bepaalt hoe goed de stereo set in staat is om de ruimte van goed geluid te voorzien. Er mag geen vervorming optreden. Voor een kleine kamer is een stereo-set van minder dan 50 Watt voldoende. Voor een middelgrote kamer 60-100 Watt en voor grote kamers meer dan 120 Watt. Dus neem niet automatisch een installatie met een groot vermogen. Het moet op elkaar afgestemd zijn.

De luidsprekers
Je zal je de vraag moeten stellen wat voor soort luidsprekers je wilt hebben. Wanneer je veel thuis bent, en je zit lekker dicht bij de luidsprekers om naar de muziek te luisteren, is een luidspreker voor op een kast of bureau een goede optie. Wanneer je echter een grote woonkamer hebt, waar je naar muziek wilt luisteren, is een grote luidspreker voor op de grond beter. Omdat audio-hifisystemen nogal wat ruimte in beslag nemen, is het goed dat je vooraf goed nadenkt wat je wilt doen. Laat je hierbij goed voorlichten. Let ook op vermogen van je versterker. Niet iedere luidspreker kan je zomaar aansluiten op je versterker. Ze moeten op elkaar worden afgestemd. De meeste versterkers zijn geschikt voor speakers met een weerstand van 8 Ohm. Bij 4 Ohm is het mogelijk dat het voortgebrachte geluid minder wordt.

mooie luidsprekers

Kosten
Wat heel belangrijk is voor de installatie, die je wilt aanschaffen, zijn de kosten. Bepaal vooraf het bedrag wat je aan de geluidsinstallatie wilt en kunt uitgeven. Naast een goed audiosysteem heb je ook nog goede kabels nodig. Je moet hiervoor op ongeveer 10% rekenen van de kosten die je voor de installatie betaald. Misschien is het beter om één kamer van een goede kwaliteit muziek te voorzien. Kijk daarom goed na wat je aan de installatie wilt uitgeven. Je moet er achteraf geen spijt van krijgen.